In urma cu cativa ani buni, obisnuiam sa mergem in piata si sa cumparam seminte de floarea soarelui crude, cate un kilogram. Ajunsi acasa, le prajeam in cuptorul aragazului, cu apa sarata pe ele si urma… dezmatul. Mancam (daca mancat se poate numi) pana ce ne erau limbile amortite si ne dureau buzele. Era o solutie sa fumam mai putin. Ne-a trecut brusc acest obicei, acum doar cand aud sau vad ca cineva mananca cu pofta parca as vrea si eu vreo doua boabe, dar nu neaparat.
In schimb, am invatat ca din seminte neprajite de floarea soarelui se poate face un „lapte” excelent, care este bogat in tot felul de substante cu proprietati benefice. Asa ca, am cumparat seminte crude si decojite, am scos blenderul din cutie si am pus la fiert apa. Pentru doua cani de „lapte” este nevoie de opt lingurite pline de miez, care se pun in blender. Se adauga apa fiarta cate putin, in asa fel incat sa se formeze o pasta groasa, dupa care se adauga toata apa, in timp ce blenderul isi face treaba. Cand semintele devin una cu apa, se strecoara in cana si… gata. Se poate bea cald sau rece, in functie de preferinte. Daca nu iti place gustul, nu-i bai, poti adauga orice consideri ca iti bucura papilele gustative (eu aleg intre miere, scortisoara si cacao). In acelasi mod se poate face „lapte” din orice soi de seminte. Pana acum am baut lapte din naut, din seminte crude de susan, de dovleac si din amestec de seminte. Toate mi-au placut, chiar daca initial am fost reticenta si unele nu au un miros imbietor, dar cu putina aroma de scortisoara de exemplu, se rezolva! Cunoscatorii spun ca ne putem lua o mare doza de sanatate din toate soiurile de seminte crude, fiind o alternativa la „suplimentele” trambitate pe toate caile.
Am incercat si noi saptamina trecuta.
Era o alternativa (socanta pentru sotia mea) la crema de zahar ars.
N-am fost pe spate,dar mi-a placut si as mai incerca.Poate cu niste zahar si cafea sau cacao sa-i schimbe gustul de semnte de floare.
Parca m-ar tenta sa incerc pudra din aceste semnite.
Mai vedem.
Daca reusesc sa ajung la moara (este o moara in apropiere) si nu le trebuie mult pe semnite,fac o cura.
Oricum,de stricat nu strica.
Ciudata alegere, intr-adevar! Pentru cei carora le place crema de zahar ars, acest fel de lapte poate parea cel putin ciudat. Dar daca ai reusit sa-l bei, e un pas inainte, spun eu. Eu beau doar rar cate o cana, cu toate ca efectele banuiesc ca se simt doar daca faci o cura macar de o saptamana. Dar, cum spui, de stricat, nu strica.
O să încerc, dar nu promit. 🙂 Deocamdată mă duc să pun în cuptor o tavă cu seminţe de dovleac, dacă tot îmi dai idei. 🙂
Daca vei ajunge in Cluj si ne vom intalni, promit sa te servesc cu o cana. Ce ai avea de pierdut? Banuiesc ca semintele de dovleac sunt din productie proprie, nu cumparate din mall pe bani grei (nu sunt ieftine, sa stii!)…
Ar fi o idee buna, dar semintele din pungile din comert nu sunt (foarte) sarate?
In comert se gasesc si seminte decojite crude, Mihaela. Iar acestea nu sunt nici sarate, sunt tocmai bune pentru facut „lapte”.
Ce idee buna! sa stii ca n-am mai auzit niciodata de asta, pana acum. Cred ca o sa ma risc :))
Te invit la o poveste si un „lapte”. Ar fi mai simplu, nu?
Interesanta idee.E de incercat, desi instinctul imi spune ca mai bine folosesc semintele ca atare in vreo prajitura raw 😉
Chiar este de incercat, cu atat mai mult cu cat esti prietena cu deserturile raw!
Multumesc pentru vizita si comentariu.
Imi plac mult cam toate smintele, si iau des, insa de blender nu mai vreau sa aud… L-am folosit prea mult si prea des cand era fetita mea micuta, am si stricat unul, crapat de la lichide prea fierbinti… 🙂
Eu nu mananc seminte, asa ca este o alternativa. Sper sa nu stric totusi blenderul, mai ales ca nu in fiecare zi fac „lapte”, pentru ca altul nu cred ca imi voi cumpara.
Ce chestie! Mereu surprinzatoare. Dar laptele e lapte. Este unic. Asa ca m-am dus la frigider si am scos o cutie de lapte de magazin, pasteurizat si prefabricat. M-am turnat o cana si am baut-o cu nasat. E bun, chia si din asta. Pe vremuri aveam lapte de tara.
Am mai citit ce ai pus si am mai baut o cana cu lapte de vaca. Oricite seminte si din oricare fel ai folosiiiiiiii….nu poate fi la fel. Fara muzica. Nu e chiar o zi perfecta.
Cred ca numai ti se pare ca in cutie este lapte de vaca! Asa cum spui: nu e chiar o zi perfecta…
soțul meu face pateu din semințe. adică nu pune multă apă, ci puținică, peste semințe, așa că devin o pastă și cu lămâie și oregano…
nouă ne place tare mult. o să încerc și lapte, de ce nu?
Sa vezi si din boabe de naut ce pasta se face! Daca pui si pasta de susan, spui ca mananci humus.
Eu am facut dovleac la cuptor…sa ma laud si euam scos miezul ala portocaliu si semintele si le-am pus intr-o oala de 2 L….am …bagat la cuptor Dovleacul….taicamiu ii zice dublete :)…iar in oala cu seminte crude si miez galben am pus 1 L de apa…am pus la fiert….si am lasat ca fiearba 2 minute…nu mai mult…apoi s-a racit si in blender cu compozitia aia…am pus si niste prune fara sambure..si 2 mere fara cocean la blender…apoi cu o sita mare-mijlocie am scurs sucul…. un deliciu…compozitia asta de dovleac si mere cu prune …blenduite…dovleacul e de la noi din Gradina…Luna de sus…intre Gilau si Floresti…noapte buna…ps#: semintele de in trebuie macinate cu masina de cafea..apoi inmuiate in apa…macar 2 ore si baute…au efect fain…la Plafar sunt in manastur-cluj..pe calea Floresti cu 7 lei Kilu de sem, de IN…..nu provoaca dependenta…e IN Obisnuit…nu iarba…
Amestecul este cu siguranta bun la gust! Ca sa nu vorbim despre sanatate! Toate semintele au efecte benefice, norocul nostru ca avem de unde cumpara!
De dovleac la cuptor mi-e tare pofta, astept sa apara in piata. Se poate face si supa-crema si placinta cu el! Bine de tine ca-l ai in gradina 🙂 .