Meniu de Sarbatoare

Cu siguranta nu toata lumea va gati carne de miel in urmatoarele zile, eu fiind una dintre acestea. Drept urmare, va propun un meniu format din: salata aperitiv, aperitive reci, ciorba, fel de baza si desert. Toate sunt simplu de facut, cu siguranta ca unele dintre ele va sunt deja cunoscute.

In compozitia acestei salate se regasesc: rosii taiate felii, minunatele ridichi rosii  taiate felii (doar spalate, pentru ca rosul da culoare!), fasii de marimea degetului mic de piept de pui facut la gratar, branza Feta taiata cuburi (cremoasa si de un alb excelent!), rondele de masline negre (de preferat sa le cumparati gata feliate!) si – evident – cruda salata verde pe care o veti rupe, nu o veti taia(va spun un secret: cautati salata creata, efectul este garantat!). Peste toate acestea turnati un dressing format din otet, ulei, sare si piper, dupa gust. O salata pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si de mare efect. Nu uitati ca o portie medie de salata aperitiv servita la o masa compusa din 5 feluri, nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 linguri pentru o persoana. Altfel riscati sa nu puteti manca toate felurile care urmeaza!

In acelasi timp cu salata aperitiv, se servesc aperitivele reci. Este indicat ca acestea sa fie facute cu o zi inainte, pentru ca ele sa poata fi taiate, asezate pe farfurie fara asi schimba forma.

Pe aceasta farfurie se vede: o ciuperca champignon umpluta cu branza burduf, decorata cu foarte mici cuburi de ardei rosu si data la cuptor/ o felie de „dobos cascaval”/doua felii de rulada din branza topita Hochland cu sunca, frunza de salata si ardei rosu sau boaba de strugure/o felie de pasteta din cascaval Hochland felii, cu branza burduf si nuca macinata si prajita in mijloc/un triunghi de sunca, in mijlocul caruia se pune galbenus de ou, branza burduf si ardei rosu taiat cuburi mici/o felie de castravete pe care spritati o branza tartinabila si decorati dupa plac/doua triunghiuri de branza cu maslina umpluta sau ciuperci in mijloc/o felie de lamaie cu putin somon afumat deasupra. In mijloc troneaza o felie de prosciutto asezata pe o felie de ananas. Pentru o impresie si mai buna, decorati farfuria cu salata creata lollo-rosso!

Pentru felul intai sugerez o banala ciorba de perisoare din carne de porc, cu multa smantana.

Patrunjelul verde pentru decor adaugati-l doar in farfurie, culoarea va face ciorba mai imbietoare! Ciorba o puteti acri cu sare de lamaie sau otet, dupa preferinta, dar cred ca stiti asta.

Felul principal poate sa fie un gratar mai deosebit.

Din piept de pui sau din cotlet, cu ciuperci si o felie de cascaval care acopera totul. Garnitura mea este un orez simplu, doar cu patrunjel verde taiat marunt si cuburi de ardei rosu. Daca veti aseza totul pe un pat de ruccola, veti simti diferenta!

Desertul pe care obisnuiesc eu sa-l fac de sarbatori este o prajitura cu branza proaspata de vaci si crusta de Fanta.

Am intalnit-o in multe parti, asa ca probabil o cunoasteti si voi.

Daca mai adaugati si cosul cu oua rosii, masa festiva de Sarbatoare este gata!

Licorile bahice le las la alegerea voastra.

Va doresc „Pofta Buna” si „Sarbatori cu adevarat Fericite!”

Acest articol a fost publicat în Meniuri și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Meniu de Sarbatoare

  1. fosile zice:

    No,saru’mina!
    Imi place cum suna si cum arata.
    Dar as avea ceva intrebari:
    Chestiile alea verzi tre’ musai rumegate sau se poate si fara?
    Un meniu din asta ingrasa?-nu pentru mine intreb…

  2. cafeauata zice:

    Avand in vedere ca este pentru zi de sarbatoare, cred ca ar fi bine sa nu calculam caloriile. Din ziua urmatoare putem manca numai leurda…
    Ruccola este buna, dar nu obligatorie. Cu siguranta sotia ta stie!

  3. acuarele zice:

    O masa simpla dar totodata sofisticata, prin feluri de mancare destul de exotice.
    De remarcat ca nu sunt feluri de mancare grele, si nici nu e un meniu incarcat.
    Esti o foarte atenta, priceputa si pasionata gospodina, se pare!… 😉
    Spor sa ai!

    • cafeauata zice:

      Nu suntem mari mancatori de carnuri, din contra, sotul este innebunit dupa branzeturi, de aceea atatea aperitive lacto. Si sa nu crezi ca sunt vazute prea des pe la noi, doar de sarbatori.
      Spor sa ai si tu!

  4. tu26dor zice:

    Sarbatori cu bine alaturi de cei dragi! Speranta si voie buna! Paste fericit!

  5. cafeauata zice:

    Multumesc!
    Si tie, Sarbatori Frumoase!

  6. acuarele zice:

    Sarbatori in dragoste si lumina!

  7. eumiealmeu zice:

    se trezise şi omul (să zic oama e mai potrivit că sunt femeie, da?) cu chef de viaţă şi tu-i nenoroceşti cheful – sună atât de bine să zic: tu-i nenorocişi cheful… nu înţelegi cum? păi voiam să stau la computer. după ce am văzut toate astea şi întreg organismul făcu grevă spontană: ne-e-foa-me (urla fiecare organ, gândindu-se şi la sine şi la celelalte!), ne-e-foa-me!, mai pot eu să fac altceva decât s-o iau la vale spre mâncare?
    of, salata şi aperitivul m-au prins în joc, iar prajitura… ei, prăjitura este o nebunie… sper să o pot mânca la tine, cu ciocolata fierbinte la botul calului… 🙂
    că n-am ştiut eu la mijlocul lui octombrie de tine, când am stat 5 zile în Cluj, altfel nu scăpai nevizitată…

  8. Gabriela zice:

    Sarbatori frumoase, cu liniste, bucurii,credinta si lumina!

  9. Cristiana zice:

    Arata grozav platoulcu aperitive. Cum ai facut triunghiurile?

    • cafeauata zice:

      Multumesc si bun venit!
      Pentru triunghiurile din sunca sau branza, se folosesc tavi triunghiulare, de dimensiunea exacta a feliei pe care o doresti. Se imbraca interiorul in folie transparenta, se intinde sunca (sau felia de branza) pe peretii tavii avand grija sa ramana suficient din felie cu ce sa inchizi triunghiul la sfarsit (se foloseste sunca in calup mare, feliata foarte subtire), se pun pastele si alte ingrediente, dupa preferinta, apoi se inchide triunghiul. Se lasa la rece pana a doua zi, se scoate din tava, se indeparteaza folia si se taie felii. Totul este sa ai tava potrivita!

  10. Cristiana zice:

    Multumesc frumos!

    • neli ilut zice:

      si de unde ma rog aveti tavi triunghiulare ,si daca va rog explicati cum ati facut fiecare fel din aperitivul acesta ca arata bestial si eu sunt incepatoare si ??

      • cafeauata zice:

        Din pacate in comert nu am vazut tavi adecvate, doar la marile firme care se ocupa de bucatariile restaurantelor. Dar daca ai drum „afara”, acolo poti avea mai multe sanse. Cat despre retete, depinde de imaginatia ta, cele mai usoare sunt cele pe baza de branzeturi. Cred ca ai putea sa-ti confectionezi tava din carton gros si sa faci o rulada cu exterior de cascaval si interior de alte branzeturi, pusa la rece, fara coacere.

  11. marian mariana zice:

    as vrea si eu retetele la aperitiva daca se poate

    • cafeauata zice:

      Pentru cele mai putin obisnuite am dat retetele mai sus, restul vine din imaginatie. Poti da cautare „rulada branza” si vei gasi pe situri specializate milioane de retete, pas cu pas.
      Spor la treaba!

Lasă un comentariu