La Expo Transilvania si dupa

Duminica am ajuns la Expo Transilvania, cu gandul de a cumpara materie prima pentru margelit. In afara de expozitia de pietre semipretioase, bijuterii si accesorii pentru margelit, mai aveau loc alte patru expozitii: EXPO CASA – specializata pentru amenajarea si decorarea caseiCONMOB – Targ National de mobila, componente si accesorii pentru industria mobileiECO LIFE – ECOTEC – expozitie de tehnologii, echipamente si servicii pentru protectia MediuluiEGH – Energy Green Home – specializata in producerea si utilizarea energiei casei verzi. Sursa.

Lume multa, unii doar au venit sa piarda vremea, altii au cautat sa cheltuie bani, ceea ce era cel mai usor, daca ma gandesc la preturi. Dupa ce am cumparat si eu cateva piese din care sa margelesc cateva lucruri , iesind in curte, ochii imi cautau o taraba anume, o taraba de la care anul trecut am cumparat niste carnati de casa exceptionali, fiind vorba despre oameni si marfa din Maramures. Dupa o scurta raita, am gasit-o! Dar repede mi-a trecut pofta de carnati, cand am vazut pretul de 35 de lei / kg, ceea ce personal mi s-a parut exagerat, oricat de eco sau bio ar fi. Deci, n-am cumparat…

Sursa: Google

Cativa pasi mai incolo, cineva vindea… halva! Halva adusa de la rusi sau de la moldovenii de dincolo de Prut,  vanduta din calup, la kilogram. Oricat ar fi fost pretul, tot as fi cumparat! Norocul meu ca vanzatoarea cerea doar 15 lei pentru un kilogram, asa ca m-am aprovizionat exact cu aceasta cantitate, pentru urmatoarea perioada (poate va fi scurta, la cat este de buna!). Mananc halva decand ma stiu, de copila tin minte halvaua in cutie de metal, apoi o vreme am uitat de ea pana intr-o zi cand m-a servit o prietena cu halva in ciocolata, ceea ce m-a innebunit de placere. Atunci am descoperit halvaua fabricata la Feleacul, iar de atunci, periodic  savurez cate un pachet ales cu grija, dintr-un lot pe care suntem in stare sa il cautam minute intregi printre toate cutiile din supermarketuri. Halvaua trebuie sa fie moale si fina si fara coji de seminte, doar atunci imi place. Unii o mananca in post, dar la mine nu are importanta. Pana la urma, ajunsa acasa, am avut un singur gand: sa imi rasfat papilele gustative! Dar am mancat cu cumpatare, sa-mi ajunga cat mai mult timp. Apoi… Dupa doar doua ore de somn, in miezul noptii, m-am trezit si mi-am amintit: in bucatarie este halva! Si m-am tarat pana acolo, am deschis cutia, am luat un cutit si am inceput sa tai: o bucatica (doar de pofta, mi-am zis), inca una mica (daca tot m-am trezit…) si-apoi am taiat o bucata serioasa, am mancat-o, am baut Cola si m-am culcat linistita. Era ora 2.30! Oare ingrasa? Si ce daca? M-am simtit un copil fericit si asta conteaza! Am cautat ceva informatii pe wikipedia si iata ce am gasit:

Halva (de obicei în România: halva de floarea soarelui şi în Republica Moldova halva de răsărită) se referă la mai multe tipuri de produse de cofetărie, dense, dulci, servite în Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Asia Centrală, Asia de Vest, Africa de Nord, Cornul Africii, Balcani, Europa de Est, Malta şi în lumea evreiască.

Termenul Halva provine din limba arabă (Halwa حلوى) şi este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi:

  • pe bază de făină: Acest tip de halva este uşor gelatinoasă şi este făcută din făină de cereale, de obicei griş. Ingredientele principale sunt ulei, făină, zahăr
  • pe bază de unt şi nuci: Acest tip de halva este sfărâmicioasă şi, de obicei, făcute din Tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, cum ar fi untul din seminţe de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nucă şi zahărul.

Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminţe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte şi legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi şi dovleci.

Halvaua este obtinuta din urmatoarele ingrediente: miez prajit de seminte de floarea soarelui, zahar, glucoza, etil vanilina sau vanilina, extract de ciuin.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca este un produs vegetal tipic perioadelor de post si nu numai.
CALORIC. Din eticheta nutritionala reiese ca 100 de grame de halva ofera consumatorului: proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame. Dar atentie ca acest produs are o densitate calorica ridicata: 564-584 Kcal/2352-2432 Kj/100 grame.
FARA COLESTEROL. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi avertizeaza ca aceia care prefera halvaua trebuie sa stie ca are un continut ridicat in proteine. „”Produsul contine o proteina vegetala din miez de seminte de floarea-soarelui, cu valoarea biologic buna. Lipidele sunt reprezentate de uleiurile de floarea-soarelui continute in samanta supusa procesarii, lipsite de colesterol ca si celelalte grasimi vegetale naturale. Glucidele sunt reprezentate de zahar si de glucoza cu absorbtie rapida si indice glicemic ridicat””. In ansamblu, produsul este echilibrat nutritional, avand totusi un exces caloric.
CONCLUZIE. Halvaua din miez de floarea-soarelui este un aliment recomandat persoanelor care fac efort fizic sustinut. In cantitati moderate, acest sortiment de halva este indicat celorlalte categorii de consumatori, numai in cadrul unei diete echilibrate. O mentiune speciala face specialistul nostru la adresa persoanelor suferinde de diabet. Acestia vor consuma halvaua doar conform sfaturilor medicului.”

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la La Expo Transilvania si dupa

  1. fosile spune:

    Ce fain!
    Da nu i-ai intrebat unde au magazin sau unde locuiesc,unde poti sa-i mai gasesti cind ti se termina kilul?
    Daca sint in Cluj e super pentru tine.
    Altceva nu mai au de pe la rusi sau moldoveni,ca am auzit ca au niste dulciuri deosebit de bune si sint si eu tentat de niste ciocolata,ceva fondante,poate bezele…
    Aa?

    • cafeauata spune:

      Crezi ca nu s-a interesat cel care umbla cu mine dupa halva buna? Stie toate datele, asa ca trebuie doar sa-i spun cand se termina si imi va aduce alta transa.
      Cat despre alte produse… nu stiu daca au. Eu sunt curioasa de bomboanele de ciocolata cu lapte de pasare, am auzit ca sunt tare bune! Mai vedem…

  2. digodana spune:

    Bine te-am gasit:) !
    (Fosile, Buna ziua! :)) )
    Mi-ai captivat toata atentia din momentul in care am vazut poza cu halvaua. Am avut o usoara ezitare, deoarece semana usor si cu sapunul de casa, dar dupa ce ai cofirmat ca e halva m-am linistit… In schimb am in nari miros de halva si o vaga aroma, pe cerul gurii, tot de halva. E de rau, musai trebuie sa cumpar si eu, de oricare ar fi! :))
    Am descoperit cu placere blogul tau, o sa mai revin, cu siguranta 🙂
    O zi frumoasa:)

    • cafeauata spune:

      Ma bucur ca ai trecut pe aici!
      Si ma mai bucur ca am reusit sa-ti fac pofta, stiu cum e, pentru ca la fel simt si eu cand mi se pune pata. Cei de la care este nebunia asta de halva au magazin undeva in Marasti, dar nu stiu exact unde. Dupa prima vizita acolo, iti voi vinde pontul, daca esti ineresata.
      Esti mereu binevenita!
      O seara linistita!

      • digodana spune:

        A gasit halva!!! Foarte asemanatoare cu cea din fotografia ta, la o taraba din Marasti.
        Mi-am si luat o jumate de kg si-am ascuns-o in fundul frigideruli ca au tabarat ai mei pe ea:))

        • cafeauata spune:

          Ce hotarata ai fost, bravo! De fapt, Clujul nici nu este atat de mare…
          Eu am noroc ca sotul nu reactioneaza la acest sortiment, nici macar atunci cand eu si Cola (catelusa) savuram fiecare firimitura. Drept urmare, pe masa din bucatarie troneaza… cutia cu halva.

  3. Georgiana spune:

    daaa! frații noștri de peste Prut au niște dulcegării, o minune! au o fabrică de bombonele, Bucuria se cheamă. o nebunie! una peste alta, mi-ai făcut poftă de halva; dar nu așa, oleacă… bălesc 😆

    • cafeauata spune:

      Ce bine, ce bine! Parca te vad, asa cum eram eu in fata tarabei inainte sa gust… Poate tu gasesti in Iasi mai ieftin dulciuri de „dincolo”, ca aici pana acum doar in Iulius am vazut un stand, dar o bomboana este 1 leu, ceea ce nu este chiar ieftin, la o cutie cu 20 de bucati.
      Stii cat de buna este halvaoa asta? Mor incet si ma abtin sa nu mananc foarte mult intr-o seara, sa nu mi se faca rau.
      Te pup!

  4. eumiealmeu spune:

    ai putea face export cu halvaua bună şi spre noi… pentru că să fim serioşi eu nu am mai găsit halva cu gustul din Epocă. dacă a ta e mai simplă, nu atât de turcizată ca cea din comerţul liberalist al prezentului… vreau să comand şi eu.
    desigur, glumesc.
    te sărut.

  5. eu spune:

    E! Dulce la dulce trage

  6. gabyral spune:

    Vad ca suntem la fel de pofticiosi… Ce sa fac daca traseul de plimbare al catelului m-a dus pe la Expo exact pe cand se desfaceau calupurile cu halva. Asa ca am incercat-o pe cea cu cacao(si astfel plimbarea s-a scurtat, ca nu puteam manca pe strada ca nesimtitu’). Ai mei copiii nu inteleg cum de-mi place atata halvaua din supermarket, de ce caut halvita pe rafturi sau de ce intreb pe la cofetarii de mere in zahar ars… Si eu le spun ca astea erau dulciurile noastre candva, demult, si chiar erau adevarate, nu cu e-uri. Gusturi… amintiri… copilarie…odata..candva…

    • cafeauata spune:

      Pofticiosi rau! Problema este ca si Cola este la fel: orice savuram noi, hop si ea! Halvaua ii place la nebunie, cu halvita are o problema ca se lipeste de dinti si o enerveaza, dovleacul trebuie sa-l impart cu ea si uite asa… Eu nu pot intelege cum cineva trece pe langa toate bunataturile enumerate de tine, fara sa saliveze. Sa fie diferenta dintre generatii? Ma intreb ce alimente vor urma dupa toata nebunia asta de e-uri, peste 30 – 40 de ani?
      Dar, pana una, alta, sa ne bucuram din plin de amintiri si de gusturile pe care le mai regasim!

  7. George spune:

    Incercati pe fastplus.ro. Un magazin on-line cu multe dulciuri din partile estice!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s