24 Iunie – Cele doua sarbatori

La multi ani! – tuturor Sanzienelor, celor care poarta numele de Ioan si (nu in ultimul rand) tuturor celor care trec pe aici!
 

Sanziene

Noaptea de Sanziene 
 de Mircea Eliade

fragment

 „Pe nesimtite, deasupra lor, cerul isi domolise sclipirea. O stea rasarise din senin, stinghera, in crestetul padurii.
S-ar putea intampla fel de fel de miracole„, continuase el fara s-o priveasca. „Dar trebuie sa te-nvete cineva cum sa le privesti, ca sa stii ca sunt miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe langa ele si nu stii ca sunt miracole. Nu le vezi...”
„Imi pare rau ca nu te pot urmari”, vorbise ea tarziu. „Mi-ar fi placut sa te pot intelege…”
Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca...”
„Nu inteleg nimic”, spuse ea. „Nu inteleg…”

Si

Sf. Ioan Botezatorul

Un înger îi vestește lui Zaharia

Evanghelia după Luca relatează că, în zilele lui Irod Antipa, împăratul Iudeii, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, preot din tată-n fiu și înaintat în vârstă, pe când era în Templul Domnului pentru tămâiere, că rugăciunea sa a fost ascultată: neprihănita Elisabeta, stearpă și înaintată la rândul ei în vârstă, descendentă din preoți la rândul ei , va naste un copil al cărui nume trebuia să fie Ioan.[1] Îngerul îl vesteste pe Zaharia astfel:

El va fi pentru tine o pricină de bucurie si veselie, si mulți se vor bucura de nasterea lui.

Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale.

El va întoarce pe multi din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor.

Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul si puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părintilor la copii, si pe cei neascultători la umblarea în întelepciunea celor neprihăniti, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.(Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine să creadă iar îngerul – continuă evanghelia – îl pedepseste făcându-l mut până în ziua în care urmau să se adeverească acestea. Peste un timp Elisabeta, nevasta sa rămâne însărcinată si se tine ascunsă cinci luni.

Primirea numelui de Ioan

„Evanghelia lui Luca” istoriseste cum Elisabeta naste un fiu, iar vecinii si rudele ei care auziseră că Domnul a arătat mare îndurare fată de ea, se bucurau împreună cu ea. În ziua a opta, au venit să taie pruncul împrejur, si voiau să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său, dar Zaharia se opune spunând că numele lui va fi Ioan. Ei îi spun Elizabetei că nimeni din rubedeniile ei nu poartă acest nume si îl întreabă apoi si pe Zaharia iar acesta scrie pe o tăblită acelasi lucru (numele pe care i-l spusese îngerul). Și toti se minunară căci nu se înteleseseră unul cu altul despre nume. În clipa aceea, continuă evanghelia lui Luca, i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba, si el vorbea si binecuvânta pe Dumnezeu. Pe toti vecinii i-a apucat frica, si în tot tinutul acela muntos al Iudeii, se vorbea despre toate aceste lucruri. Toti cei ce le auzeau, le păstrau în inima lor, si ziceau: „Oare ce va fi pruncul acesta?”. Zaharia, tatăl lui, umplându-se de Duh Sfânt, începe să proorocească despre Iisus iar despre Ioan astfel:

„Și tu, pruncule, vei fi chemat prooroc al Celui Prea Înalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregătesti căile Lui, si să dai poporului Său cunostinta mîntuirii, care stă în iertarea păcatelor lui.” (Lc1.76-79)

 Cinstirea lui Ioan Botezătorul

Biserica crestină îl cinsteste pe Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după fecioara Maria.

În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire:

24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaică sau Sânzienele),

7 ianuarie: ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului și

29 august: tăierea capului Sf. Ioan – zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea lui Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Sursa: aici.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Dedicatii și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la 24 Iunie – Cele doua sarbatori

 1. fosile zice:

  Foarte frumos articolul.Da ,ai muncit nu gluma!

 2. acuarele zice:

  Superba poza cu sanzienele, inspir adanc parfumul lor de mister si vacanta!… 🙂
  Mi-a placut mult cartea, o impletire de timpi, de miracole.
  Impresionante randuri.
  Sarutari si La multi ani voua!

 3. cafeauata zice:

  Mi-a placut si mie poza asta, este de pe Google, iti dai seama ca nu avem noi un aparat atat de performant. Cartea tocmai am inceput sa o recitesc, dar – din pacate – timpul liber este tare scurt, asa ca va dura putin pana o voi termina. Dar merita, zic eu.
  Pana acum nu am stiut nimic despre Sf. Ioan Botezatorul, cautand pe wikipedia am gasit aceasta relatare, care m-a impresionat si m-am hotarat sa o impartasesc si cu altii. Ma bucur ca ti-a placut si tie si te imbratisez!

 4. BlueRiver zice:

  Eliade… ce mult a trecut de cand n-am mai citit nimic. Mircea Eliade mi-a insotit aproape toti anii de studentie… am citit aproape tot, pentru ca , in sufletul meu, cred ca, in alta viata, am avut o legatura cu Mircea Eliade… am visat asta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s